Sivut

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Kotimaalareiden yleisiä pikku virheitä

Tee-se-itse ihmiset eivät usein neuvoa kysele, vaan rupeavat hommiin, vaikka tietoa siitä mitä pitäisi tehdä ei ole. Silloin tulee katsottua vanhoista kirjoista tai netistä ohjeita jotka eivät aina ole oikein, kirjojen ohjeet ovat muuttuneet vuosien varrella ja netissä on ihmisten omia "kikkoja" miten tehdä työt helpommin kuin ammattilaisten ohjeilla ja työ jälki ei ole ihan samanlaista.
Tapetointi on varmasti se missä menee useimmillä vähän pieleen. Katon raja leikataan niin ja näin vähän heitellen eikä 8 millin rajaa noudattaen. Puskusaumauskin on hankala, joillakin saattaa jäädä rakoa vuotien väliin jolloin seinä maali näkyy, tai vastaavasti mennä hieman päällekkäin, jolloin kuviotapettien kuvio kärsii.
 
Kuvassa esimerkki paikallisen yrityksen WC-tiloista, jossa laatoitus on mennyt hieman pieleen. Laatat on laitettu kiinnikkäin, ja saumalaastia ei ole laitettu laisinkaan. Osa laatoista oli myös kohollaan jostakin kulmasta, minkä huomasi erittäin hyvin kun pyyhki seinäpintaa.

tiistai 4. helmikuuta 2014

mosaiikki

Mosaiikki tehdään rikkomalla laattoja ja kiinnitämällä niitä alustaan. Niistä voi tehdä erilaisia kuvioita tai kuten meidän harjotuslaatotus työssä kiinnittää palat paikoilleen.

Laattojen rikkomisessa tulisi käyttää suojalaseja, koska laatan pienet palaset ovat yhtä ikävät silmissä kuin lasinsirut. Me käärimme laatan vielä varmuudenvuoksi rätin sisään. Laatta on hyvä rikkoa ns. väärältä puolelta eli se puoli jola tulee seinään on ylöspäin, jottei näkyvälle puolelle tule rumia kolhuja. 

Rikkominen tehdään vasaralla pientä voimaa käyttäen, tarkista että alusta kestää vasaran lyöntejä! Palaset leikataan sopivan kokoisiksi ja siirretään erilliseen purkkiin, josta niitä on helppo ottaa.

Valmista pieni määrä saneerauslaaatia, jolla kiinnitetään palaset seinään tai haluttuun alustaan. Tiiviimmin tehty on siistimmän näköinen. 

maanantai 3. helmikuuta 2014

Laatoituksen jälkeistä siivousta

Suurin osa on saanut koulussa laatotettua, joten siivosimme perjantaina työsalissa. Laatotuksessa tulee paljon pölyä ja muuta likaa. laastien ja lattiamassan sekoituksessa ilmaan tulee paljon pölyä, joka leviää kaikkialle. Myös lavuaarien likakaivot täyttyvät nopeasti laatoituksen aikana. Lattia pestiin ensin harjoilla hinkkaamalla ja sen jälkeen vielä koneella.

Laatotus

Harjoitustyö kiillotusta vaille valmis, mosaiikki oikean puoleisella seinällä.

Ennen laatoisusta on mitattava laattojen paikat niin, että ala- sekä yläreunaan ei tule alle puolen laatan kokoisia paloja. Kulmiinkaan ei saisi tulla alle puolen laatan kokoisia paloja.
On hyvä piirtää ohjausviivoja joita pitkin laitat laatat. Ohjurilaudat piitävät toiseksi alimmaisen rivin paikoillaan niin, että saadaan laatotettua ensin seinät toisesta rivistä ylöspäin ja lattia ennen, kuin laatotetaan alin laattarivi.
Laasti levitetään seinään riippuen seinän koosta joko koko seinän leveydelle tai vain osalle. Kampalastan kampa puolella niin että laastiin jää viivat ja alusta ei näy liikaa läpi. Ensimmäisellä laatalla kokeiillaan tuleeko laastia tasaisesti koko laattaan niin että, laitetaan yksi laatta seinään ja irrotetaan, jos laastia on tasaisesti voit jatkaa laatottamista. Jos laasti ei ole tullut tasaisesti laita laastia lisää ja kampaa se uudelleen.
Putkien kohdalla sahataan rautasahan laattaterällä tai viilalla vilataan reijän reunat sileäksi. Jos putki sattuu menemään keskelle laattaa voidaan käyttää myös porakoneen kuppiterää.
Mosaiikkia on helppo tehdä esim. kuvion ulkopuolelle kuten kuvassa. Jos on liian pieniä laattoja tai rikkinäisiä muuten kokonaisia kankaan sisälle ja hakataan vasaralla pieniksi oman maun mukaan. Laasti levitetään seinään ja palaset asetellaan seinään vieriviereen.
Kuvassa näkyy reijän tekoa laattaan ja pyöreä sahanterä.


laattasuunnitelma ja ohjurilaudat laitettu.
Laatoitus aloitettu takaseinälle.







Harjoitus työn purku aloitettu.


tiistai 28. tammikuuta 2014

Levyn marmorointi

Marmorointi tarkoittaa kiven jäljennöstä. Tarkotuksena oli saada levystä mahdollisimman kiven näköinen. Olemme tehneet näitä harjoituksia pari kertaa, joten turha kuvitella ihmeitä. 

Levy piti ensin pohjustaa otexilla. Kuivumisen jälkeen se vesihiottiin 1200 karkealla vesihiomapaperilla. Otexia laitettiin toiseen kertaan jos ensimmäinen kerros ei ollut tarpeeksi peittävä.

Varsinaiseen työhön tarvitaan kaljaa, pigmenttejä (luonnon terra ja poltettu terra), ämpäri jossa onn vettä, luonnon sieni, pyöreäkärkinen sivellin, lakkasivellin, häivennin ja rätti joka ei ole välttämätön. 

Pieneen purkkiin kaadettiin n. 1cm kaljaa. Lakkasivellin kostutetaan kaljassa ja sävytetään pigmentissä (luonnon terra), joka sivellään levylle pitkillä vedoilla. Luonnonsieni kastellaan vedessä ja kuivataan se nihkeäksi. Sientä tuputetaan levyllä pyörittäen, jotta saataisiin erilaisia kuvioita. Rätillä tai sienellä tehdään vaaleampia kohtia. Rättillä pyyhkäistään pintaa, jonka jälkeen tuputetaan sienellä tai pelkästään sienellä painaen vähän kovemmin. Alustan ollessa hyvä häivytetään alusta häivennillä. 

Kun pohja on valmis aletaan tekemään pienellä siveltimellä kivenmukaisia viivoja, eri sävysiä ja eri paksusia. Viivojen ollessa hyvät niitä häivytetään. Kun viivoja on mielestäsi tarpeeksi anna kuivua.

Kuivumisen jälkeen levy lakattii helo-lakalla. Ja varmista, ettei purkissa lue aqua koska kalja on vesiohenteinen. Lakkaus tehdään pariin kertaan, jotta pinnasta tulee kiiltävä