Sivut

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

laatotuksen "pohjatyöt"

kolmannes jaksossa ollaan laatotettu, Eka rakennettiin koppi kipsilevystä seinät ja lattia ja laudoilla tuettiin seinät tukeviks. Yhteen seinään tuli kaks hanareikää aika lähekkäin ja lattiaan tuli kaivon reikä. ensin piirretään reijän kokoinen ympyrä levyyn ja siiten leikataan irti mattoveitsellä.
Ekaks kaikki kulmat nauhotettiin ja ruuvinreijät kitattii, ku ne oli kuivunu ne hiottiin ja imuroitiin pölyt pois.
 Seuraavaks sekotettiin lattiamassa jolla tehään kaato lattiaan, eli vedet valuu kaivoon eikä jää lattialle seisomaan. Lattiamassan annetaan kuivua kunnes kynsi ei mene siitä läpi, jonka jälkeen levitetään primeria ohentamattomana seinään ja vähän ohennettuna lattiaan. Sen annetaan kuivua riippuen huoneen ilmasta noin. 2 tuntii.
 Primerin kuivuttua leikataan vesieristenauhaa joka kulmiin, eli seinän sisä-ja ulkokulmiin ja lattian ja seinän kulmaan. Hanareikien kohdalle leikataan myös palat, leikkaa palan keskelle risti ja sujauta putken läpi. Kaivonreijän päälle tulee kaksi neliön muotoista palaa lomittain.
 Ensin levitetään vedeneristys kulmiin ja taitetaan nauha kulman muotoon ja asetetaan kulmaan niin, etä tulisi mahdollisimman vähän ryppyjä mielellään ei ollenkaa. Levitetään vedeneristystä vielä päälle. Kulmien jälkeen laitetaan hanareijät, levitetään vedeneristettä putkien ympärille, jonka jälkeen asetetaan nauha ja suoristetaan rypyt, sivellää vielä päälle vedeneristettä. Lattiankaivon palat peitetään ensin toiselta puolelta vedenerisyksellä ja asetetaan kaivon päälle erisys puoli alespäin. ensimmäinen pala sivellään vielä päältä ennen, kuin toiselle palalle tehdään sama juttu, mutta asetetaan ristiin ensimmäisen palan kanssa. Nyt telataan koko "huone" kahteen kertaa, ekan kerran jälkeen annetaan kuivua n.2 tuntia. Kuivumisen huomaa värimuutoksena. Toisen kerroksen pitää antaa kuivua n.6-12 tuntia, riippuen huoneen ilmasta. Sitten vielä ohjurilaudat ja laastin sekotus, kun antaa laastin vaikuttaa sen 10 minuuttia, voi sil aikaa otaa laattat valmiiks ja availla pari kolme laatikkoo ja suojaa lattian. Sitte onki valmista laatottamiseen.

tiistai 5. marraskuuta 2013

Pumpsityö


Kukkien maalausta aloitettu.
 Viime kevään pumpsityö, valmmistui sitte syksyn ekalla jaksolla. Eli kuva rei´itettiin, jonka jälkeen se asetettiin alustan päälle johon se maalataan. Rättiin otettiin jotain jauhepigmenttiä joka sopii kuvan tuleviin väreihin, tässä tapauksessa oli punertava.

Kun kuva on jäljennetty alustalle, valmistetaan munatempera, johon tulee munan keltuainen ja jos oikein muistan niin puolet kananmunan määrästä etikkaa. Vielä valitaan jauhepigmentit, ja aletaann maalaamaan.
Maalaus oli helppoa, koska jos meni rajojen yli voi helposti maalata päälle.
Kuva mallista ja maalausaineista.
Tässä valmis työ odottaa arviointia.

Pitkästä aikaa

pitkästä aika taas kirjottelen, mutta tällä kertaa kone on temppuillu. Kuiteski viime viikon hommien jälkee oli kyllä hartiat kipeenä, maanantaina oltii vierekkäisissä vuokrakämpissä kattomas mitä tehään, ei voitu alottaa ku ei ollu sähköä. Mentii Sitte yhteen omakotitaloon maalailee seinii, ruokailun jälkee mentii tzekkaa viime viikon valmistunu kämppä, ku siel oli lastulevyseinät ja ne raot kitattii. Laitettii Sitte lämppäri sinne pariks tunniks. Päivän päätteeks mentii sit kittaa aamuset vuokrakämpät ja laitettii jalkalistoihi teipit.
Tiistaina kävin kattoo rivarien kittaukset ja lisäkittailin Viel, käytii sit palauttaa Se rullapaino mitä käytettiin kvartsivinyylilevyjen asennukses. Loppupäivä sit siivoiltii autoo ja katottii seuraavii kamoi.
keskiviikkona käytiin omakoti talossa maalaamassa katto listat kahteen kertaan ja sen jälkeen rivarin kahesta asunnosta melkein kaikki seinät.
Torstaina oliko vähä helpompaa käytii vaan uudelleen maalaa rivarin seinät, ja Sitte mentii toiseen omakotitaloon maalasin kittauskohtia vähä piiloon.
Perjantaina maalailin kotona oven karmeja vähä uudelleen, kun ei ekalla kerralla ihan kokonaan peittynyt.
Rivarin seinä kittauksen jälkeen.

tiistai 15. lokakuuta 2013

Kvartsivinyylilaata

Työharjottelussa tuli hommaksi laittaa kerrostalon neljää ala-auloihin uudet lattiat.
 Vanhat lattialaatat oli otettu pois ja vähän hiottu lattiaa tasaisemmaksi. Eli meidän ei tarvinnu kuin ylitasottaa lattia ja vielä paikkatasoitella sieltä täältä.

Jonka jälkeen päästiinkin hommiin, eka tehtiin tarkat mitat laserilla missä on keskikohta, että laatat menee suoraan. siinä menikin jo jonkin aikaa koska seinät eivät olleet suorat. Kun mittaukset oli valmiina laitettiin primeria rajatulle alueelle, siten että talon asukkaat pystyivät kulkemaan ulos.

Primerin kuivuttua levitettiin liima isolla lastalla jossa oli pienet piikit. Liima oli valkoista, ennen kuin laatat pystyi laittaa piti odottaa, että liima on muuttunut läpinäkyväksi.

Ensimmäisen palan laitto oli vaikein, koska se laitettiin vain lattiaan piirrettyjen viivojen mukaan,ja jos ensimmäinen menee vinoon niin kaikki muutki menee. Siitä sitten vaa alettii laittaa laattoja, uusi rivi aloitettiin aina keskeltä. Riippuen miten halusi tehdä, mutta joko ensin kaikki kokonaiset palat ja sitten vasta leikattavat tai laitettiin sitä mukaan leikattavia kun tarvitsi, että rivit olisivat täysiä. Me käytimme kumpaakin tyyliä.

Sitten tehtiin toinen puoli niin, että asukkaat kulkivat uuden latian päällä ku teimme toista puolta. Kun laittia sitten vihdoin oli valmis, rullattiin sen päältä painoilla ja varmistettii, että jokainen laatta oli varmasti kiinni.

Kuvia tulee vähän myöhemmin, kun on tuo puhelimen piuha hukkunut ja samalla tulee myös miten latialistanauha laitettiin. (:

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tapetointi urakka

Ikkunaseinän tapetti

Tässä on viime perjantain tepetoinnit jokanen tapetti tuli eri huoneisiin ja vain yhdelle seinälle. Yhdessä huoneessa seinässä ei olut itää kuin pistorasia paikka, toisessa oli ikkuna ja pistorasia. Viimeisessä seinässä oli takka ja pari pistorasianpaikkaa sekä valojenkatkaisija.

tavallisenseinän tapetti

Takkaseinän tapetti
Takkaseinä hieman huonossa valossa

Vapaapäivä

Viimeviikolla  oli vapaa päivä työharjottelusta, nii päätin sitten maalaa yhen peilin kehykset, jotka olin kaua sitte luvannu maalaa mun äidille.

Kuvasta ei nyt ehkä niin hyvin näy kuinka epätasanen se oli, ja minä viisaana ostin vaan yhen ja 150 hioma-arkin. Aika kauan sain sitä hioo ja ei vielkää ihan tasanen, mut parempi ku aikasemmin.

Laitan sitte joskus lisää kuvii, ku se on valmis. Nyt maalattu vaan kerran.


tiistai 24. syyskuuta 2013

Vanhoja töitä

kuva 1
Tässä pari aikaisempaa työtä, ensimmäinen kuva on kakkosvuoden melko vapaa valintainen työ, oikeastaan muuta ohjetta ei ollu, ku et pitää olla pienehkö huonekalu joka ruiskumaalataan ja joku koristemaalaus siihen.
Jakkarasta tuli turkoosi-oranssi, jalat oranssit ja kansi turkoosi (kuva ei näytä oikeaa väriä).
koristekuvan otin netistä, jota hieman muokkasin ja päätin ite värit.
Toinen työ oli pinstripe-kansio, jonne laitettiin valmiit työt säilöön. Kuvan sai päättää ite, joko koulun kirjoista tai ite ettii netistä, niinkun ite tein. Teksti oli jokaiselle sama.





kuva 2


Maailmalta

Viime viikolla käytiin puolassa. Lähdimme maanantaina matkaan ja 19 tunnin autossa istumisen jälkeen olimme vihdoin perillä. Ilma oli erittäin kylmä! Ulos ei voinut edes kuvitella menevän ilman takkia ja lämpimiä vaatteita, ja minähän olinkin varautunut tälläiseen... Alku viikko meni lähinnä sukulaisten tapaamiseen, mutta loppuviikosta sainkin tänne sitten vähän juttua!

Eli kävimme vanhassa kaupungissa ilta-aikaan, jossa ihmiset valtasivat kaikki mahdolliset baarit ja ravintolat. Me mentiin sinne tottumuksesta, kun käydään siellä kummiskin joka vuosi kiertelemässä.

Jätettiin auto jonkun matkan päähän ja käveltiin sinne. Matkalla pisti silmään apteekin katto, jota ei näkyny iha joka liikkees.

 
 

Viimisenä iltana käytiin Varsovan sphinx- ravintolassa. Odotellessamme ruokia ihmeteltiin miksi kaikki ohikulkijat katsoo hämmästellen vieres olevaa näyteikkunaa. Jotkut otti kuvii ja toiset yritti avata ovea, joka oli suljettu. Päätettii et syömisen jälkee käydää kattoo, mikä siel on nii ihmeellist. Siel sit oli aika kivan näköne ravintola.
             

keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Tammi ootraus

 Tässä viime kevään ensimmäinen tammi   ootraus. Tammi ootraus on hieman erillainen kuin mahonki ja pähkinä, koska tammessa häivytetään suonia paljon enemmän ja siitä tehdään "tikkuisemman" näkoinen. Kun taas mahonki on pehmeähkä ja melko suoraviivainen ja pähkinässä on erotuvammat suonet jotka myös kaareilevat leveälle sydänpuusta.

tiistai 17. syyskuuta 2013

Pähkinä ootraus

pähkinä ootraus
Kokeiltiin tässä vähän aikaa sitten myös pähkinä-ootraustakin. Oli se vähän vaikeampi kuin mahonki, värit oli vaikeampi saada kohdalleen. Kuvan pähkinä ei ole vielä valmis kokonaan öljykerros pitää vielä laittaa päälle. Kuva valmiista pähkinästä tulee sitten kun kerkiää :)

perjantai 13. syyskuuta 2013

Maalinpoistoa

Asemakadulla on vanhoja uuneja, joista piti poistaa maali. Uunit ovat siis vanhoja ja niissä on monta maalikerrosta, jotka on tutkittu eli maalinpoisto aineella on kaivettu kerroksia pois. Joku muu oli tutkinut ne jo, joten meidän tehtävä oli poistaa vain maalikerrokset.

Koska olimme työmaalla kypärä, suojalasit ja hanskat oli ehdoton juttu! 

Ensin raaputettiin skrapoilla helposti irtoava maali, jota meidän uunissa ei ollut paljoakaan. Sitten otettiin kemialliset aineet käyttöön eli maalinpoistoaine, joka levitetään siveltimellä. Uunissamme maali oli kovin kiinni niin ainetta piti laittaa paljon ja vaikuttaa kauan. Yleensä aineen annetaan vaikuttaa 5 min, mutta me annettiin tuplasti. 

Sitten aine poistettiin skraputtimilla, joka lähti joistakin kohdista ihan kiitettävästi. 

Työ on omalla tavalla hauskaa mutta erittäin aikaa vievää, ainakin meiltä! 


tiistai 10. syyskuuta 2013

Ootraus

Aloitimme jo viime keväänä ootrauksen, eli puunmukailumaalauksen. Keväällä harjoittelimme yhtä vaikeinta puulajia eli tammea, nyt syksyllä olemme harjoitelleet myös pähkinää ja mahonkia.
Ootraukseen tarvitaan kaljaa, riippuen puulajista eri jauhepigmenttejä sekä saman värisiä öljyvärejä, mielellään vettä kestävää lakkaa, sekä öljyliuos johon tulee 1 osa sinolia, 1 osa ranskalaista tärpätti ja 1 osa venissaa.
Työvälineitä on monenlaisia riippuen puulajista. mahongin työvälineisiin kuuluu viivasivellin, kaksi häivennintä vesiohenteinen ja liuotinohenteinen, rätti, paletti sekä maalarinteippi rajauksiin sekä purkit kaljalle ja öljyseokselle.

keskeneräinen mahonki tehty kaljaseoksella.
Kalja kerroksia tulee vain yksi, mutta öljykerroksia voi laittaa niin monta kuin haluaa.

Kalja levitetään koko pinnalle ja häivytetään. Jonka jälkeen aletaan tekemään "suonia" eli puun syitä, sekoittamalla pigmnttejä ja kaljaa paletilla. Kaljan kuivuttua lakataan.
Öljysos levitetään "tiukkaan" eli todella pieni määrä öljyä hangataan suurelle alueelle. seuraavaksi häivytys ja suonien vahvistus.
Mahonki yhdellä öljykerroksella..

Toinen mahonki yhdellä öljykerroksella.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Tapetointia!

 Viimeinen kouluvuotemme alkoi tapetoinnilla. Tarkoituksena oli suurentaa A4:n kokoinen kuvio  seinään 1:10 ja tapetoida se tietyillä tapeteilla.  Tämän jälkeen mitattiin seinä ja seinässä olevien kuvioitten korkeus, jonka jälkeen leikattiin oikean kokoiset vuodat tapettirullasta siten, että kuviot kohdistuivat. Seinään piirtämisen apuna käytettiin vatupassia, jotta viivoista tulisi varmasti suorat. Kiinnityksessä liisteri levitettiin aluksi kolmeen ensimmäiseen vuotaan, jotka kiinnitettiin seinään samaanaikaan. Leikkaamisessa käytettiin tapettiveistä ja linjaaria, joilla leikattiin suorat kohdat ja rajaukset. Pyöreät kohdat leikattiin vapaalla kädellä. Ylinmääräiset palaset irroitettiin seinästä ja tarvittavat palaset asetettiin takaisin eli tapetti upotettiin. Lopullisten vuotien päältä pyyhkäistiin kostealla sienellä ylinmääräiset liisterit. Ja tällä menetelmällä jatkettiin, kunnes kaikki vuodat olivat seinässä.
 
Näyttötyö

Pohjapiirrustus seinässä